Op zaterdagvoormiddag 16 november 2013 werd in Heist-op-den-Berg een rampenoefening op poten gezet. Bedoeling was om de verschillende disciplines (brandweer, politie, medische hulpdiensten, communicatie) te laten samenwerken  zoals dat bij een echte ramp het geval zou zijn. Snel en efficiënt werken en de gevolgen van de ramp tot een minimum beperken, was hierbij de boodschap.

De verschillende deelnemers kenden het scenario niet op voorhand. Bij de start van de oefening kregen ze te horen dat er een incident had plaatsgevonden in De Sporthal in de Lostraat. Er was sprake van rookontwikkeling en een giftige plas in De Sporthal. Daarnaast vond er tegelijkertijd een rel plaats op de terreinen van K.SK Heist. Er vielen verschillende gewonden, waarvan enkele ernstig. Gelukkig waren er geen doden te betreuren. Alle gekwetsten zijn afgevoerd naar de ziekenhuizen in de omgeving.

De oefening is vooral nuttig geweest om het installeren van de crisiscel en de nodige communicatielijnen tussen verschillende disciplines in de vingers te krijgen. Oefenen maakt een essentieel deel uit van het rampenplan dat niet alleen een bundel papier mag zijn maar ook een levendig gegeven in de hoofden van al diegenen die in geval van ramp moeten optreden.

Op het eerste gezicht verliep alles vrij goed en zijn er geen al te grote moeilijkheden opgedoken.